Moxa therapie

 

Moxa therapie of moxibustie komt voort uit de TCM  en wordt in het hedendaagse Japan gebruikt als aanvulling op een acupunctuur of shiatsu behandeling.

Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte van de Moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi/Ki stimuleren. 
De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van een koude of blokkade naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan Moxa een heilzame werking hebben.

Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden via:

Moxasigaar, dit is samengeperste verbrande moxa in staaf/sigaar vorm. Deze wordt aangestoken en boven de huid en acupunctuurpunt gehouden.

 

Moxapijp, dit is een houten pijp waarin gedroogde moxa wordt aangestoken en vervolgens op de acupunctuurpunten wordt gehouden of een over een deel van meridiaan wordt gestreken. De pijp is praktisch en veilig in gebruik en garandeert een constante behandeltemperatuur. Het is ook geschikt voor de thuisbehandeling van de rug.

 

Moxabox, dit is een houten doos waarin een schijf gedroogde moxa wordt aangestoken. In de moxabox zit een ingebouwde rookfilter, waardoor de geurontwikkeling wordt geminimaliseerd. De moxabox wordt vooral gebruikt voor klachten om en rond onderrug. Het is aangenaam warm en werkt pijnverlichtend.


Directe moxibustie, dit heet in het Japans de 'Okyu'-techniek. Hierbij wordt een zeer klein stukje moxa – ongeveer zo groot als een rijstkorrel – direct op de huid gezet en opgebrand. Het wordt ook wel de rijstkorreltechniek genoemd.

 

 

Kegelmoxibustie zonder ondergrond, dit heet in het Japans 'Chinetsukyu', daarbij worden kleine kegeltjes moxa direct op het lichaam geplaatst.

 

 

Kegelmoxibustie met ondergrond, dit betekent dat tussen de Moxakegel en de huid een isolerende laag wordt geplaatst. De indirecte kegelmoxibustie met een gemberschijfje wordt hier gedemonstreerd. Gember is een verwarmende kruid en dat in combinatie met moxa heeft een extra diepe verwarmende werking op het acupunctuurpunt.

 

 

Tigerwarmer, dit is een instrument gevuld met daartoe bestemde moxa waar met gereguleerde hitte, drukpunten of zones verwarmd kunnen worden. Meestal wordt dit toegepast op en rond het gezicht.

 

 

TDP-Moxa lamp, dit staat voor “Teding Diancibo Po” wat in het Chinees betekent “Speciaal Elektromagnetisch Spectrum" en is een warmte producerende lamp die niet te vergelijken is met een infrarood lamp. De werking van de Moxa Lamp is dieper. Het grote verschil is dat de TDP/Moxa lamp een met carbonlaag bedekte zwarte schijf heeft, deze schijf bevat 33 mineralen. Mineralen zijn essentieel voor het uitvoeren van alle biologische processen in ons lichaam. De warmte van deze lamp is echt weldadig voor het lichaam en geest en wordt als zeer prettig ervaren

 

Moxa therapie kan worden toegepast bij:

Gewrichtspijnen 
Spierpijn
Rugpijn
Heuppijn
Reumatische pijn
Circulatiestoornissen
Spastische darm
Stress
Vermoeidheid
Burn-out
Zwangerschapsproblemen
IVF behandelingen
Verminderde seksuele functie bij de man 
Stuitligging bij baby's*

* Voorwaarde hierbij is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.