Aromatherapie

 

Aromatherapie is het gecontroleerde gebruik van essentiële oliën tot behoud en ter bevordering van het lichamelijke, psychologische en spirituele welzijn. Essentiële oliën zijn snel verdampende substanties die voorkomen in diverse planten over de hele wereld. Deze geurstoffen worden gevormd onder invloed van de zon en liggen opgeslagen in de kleine holtes en kanaaltjes in de plant. Voor zover we weten gebruikt de plant ze om de voortplanting te bevorderen (het aantrekken van insecten) en het natuurlijke weerstandsvermogen te versterken (te vergelijken met de menselijke hormonen). De meeste essentiële oliën worden gedistilleerd met behulp van stoom, daardoor zijn essentiële oliën sterk geconcentreerd.

De mens gebruikt al jaren geurende planten in de voeding, denk aan kruiden en ook in de voedingsindustrie wordt er gebruik gemaakt van aroma's om voeding op smaak te brengen.

In de geneeskunde worden essentiële oliën gebruikt om hun ontsmettende, genezende en in evenwicht brengende eigenschappen. Verder worden essentiële oliën natuurlijk als geurmiddel gebruikt om hun specifieke geur (in parfum en cosmetica) en in cosmetische producten voor hun huidverzorgende eigenschappen. 

Het gebruik van essentiële oliën in de gezondheidszorg wordt Aromatherapie genoemd. Ze werken zowel therapeutisch als ontspannend. De meest gebruikte en veiligste methoden zijn de opnames van oliën in de huid door middel van massage, zalf, kompressen, inademen. Alleen 100% hoogwaardige en zuivere essentiële oliën komen in aanmerking voor deze toepassingen. 

Aromatherapie wordt toegepast met behulp via een diagnose met de Vijf Elementenleer.

De theorie van de Vijf Elementenleer vind zijn oorsprong in China en maakt onderdeel uit van de TCM (Traditional Chinese Medicine).

De vijf elementen zijn Water, HoutVuur, Aarde en Metaal.  Zij kunnen worden gezien als 5 fasen of bewegingen van yin en yange energie. Het zijn geen elementen in de letterlijke betekenis, maar zijn manifeste symbolen van natuurlijke krachten die samen één dynamisch geheel vormen.

De Chinese term voor de vijf elementen is Wu Xing. Wu betekent vijf en Xing ‘lopen’ of ‘bewegen’. Er is dus sprake van een proces en Wu Xing gaat dus om vijf soorten processen. De theorie van de vijf elementen omvat een systeem met overeenkomstige patronen en patronen, waarin gebeurtenissen naar hun activiteit kunnen worden onderverdeeld. Het element Water geeft de activiteiten aan die de diepste rust hebben bereikt en binnenkort hun activiteiten een andere richting zullen geven. Het element Hout wordt geassocieerd met actieve functies die in een fase van groei verkeren. Vuur geeft die activiteiten aan die hun hoogtepunt bereikt hebben en snel in kracht zullen afnemen of een rustperiode in gaan. Aarde tenslotte geeft evenwicht en neutraliteit aan. In zekere zin fungeert aarde als een buffer tussen de andere activiteiten Metaal staat voor de activiteiten die aflopen.

Deze vijf elementen manifesteren zich ook in het lichaam en kan er bepaald worden welk element verzwakt is in het lichaam. De oliën die het verzwakte element kunnen versterken worden dan ingezet met als doel een ontspannende en heilzame werking op lichaam en geest.

 Aromatherapie kan worden toegepast bij:

Spanning en onrust
Angst
Sombere stemming
Vermoeidheid
Pijn
Kortademigheid (inhalatie)
Misselijkheid
Verstopping (massage van de buik met etherische olie)
Slechte doorbloeding (massage, hand- voet- of ligbaden)
Droge, gevoelige en/of beschadigde huid (huidverzorging)
Onaangename geuren (lichaamsverzorging, verdamping)
Slaapproblemen
Isolement, eenzaamheid (massage met etherische olie)