Pitjit

 

Een traditionele Indonesische vorm van massage die van ouder op kind wordt overgedragen. Op respectvolle wijze en geleid door intuïtie worden stagnaties in het lichaam en in de energiebalans opgespoord. Met warme Cajuputi olie worden spierknopen en vast zittende spieren losgemaakt.

De rug krijgt de meeste aandacht tijdens deze massage. Veel mensen hebben knelpunten in hun rug, nek en schouders zitten. Deze knelpunten ontstaan bijvoorbeeld door stress of een verkeerde houding.

De massagetechnieken voor de rug zijn dan ook vooral gericht op het ontdekken van deze knelpunten, en het losmaken hiervan. De meest kenmerkende is de snelle en krachtige duim over duimtechniek. Met tapotage wordt de huid los gekneed en geklapt met de handpalmen. Met de handen in de vorm van een kommetje wordt op de huid geklopt wordt. Dit kloppen wordt vervolgens afgewisseld met het klappen. Het doel van tapotage is het activeren, stimuleren en los maken van de spieren en zenuwen. 

Pitjit is een dynamische en stevige massage met veel dieptewerking en er kan indien wenselijk aangevuld worden met Cupping, Kerok en Gosok.

 

 

Cupping is het plaatsen van siliconen cups op spierknopen, deze zuigen vacuüm. Hierdoor wordt er ruimte gemaakt tussen huid en spier. Dit bevordert de doorbloeding en de spierknoop wordt zachter.

 

 

 

 Kerok is een schraaptechniek, er wordt met een kopermuntje over de huid geschraapt. Het lymfesysteem wordt geactiveerd waardoor er meer weerstand wordt opgebouwd. Ook is kerok goed bij beginnende verkoudheidIn Indonesië spreekt men van “Masuk Angin ” de wind (verkoudheid) verdwijnt uit het lijf na kerok. 

 

 

  

Gosok is het aanbrengen van warme kompressen en vervolgens met verwarmende balsem of olie de pijnplek “stevig” inwrijven.